START
 
ATELJÈ
  om ewa   teckningar och målningar utställningar utbildning
arbetskamrater och vänner
länkar
 

DAGBOK 2012

2012.

SÖNDAGEN 15  JNUARI

Var igår på Utställningen Frida och Diego på Göteborgskonstmuseum. Ett studiebesök tillsammans med några i målargänget. Vi tittade länge på varje bild och resonerade om vad vi såg. Sedan valde vi var sitt favoritverk av de bägge konstnärerna. H B blev mest tagen av Ragnar Sandbergs målningar i rummet intill, men bestämde sig ändå för en surrealistisk tuschtekning med en massa ansikten av Frida K. Diegos bilder kändes inte alls så starka, efter att man gått runt i Kahlos makalösa utstrålning. Men oljemålningen med de indianska blomsterförsäljare var  mäktig, M H gillade solrosorna och Fridas självporträtt med apor, vilken även var min favorit tills jag kom hem och upplevde att helfigurporträttet med Frida Kahlo på den gula sängen hade fastnat på näthinnan. IL S och U O valde ett vackert litet självporträtt med mjukt grå bakgrund, och där konstnärinnan bär grå stenar runt halsen, Medan J V blev väldigt gripen av Fridas målning "Universums omfamning" Med en tjock rosa Diego som ett litet spädbarn i Fridas famn. Hennes hjärta blöder, men hans brinner.
På väg ner mot Jan Lööfs  utställning stannade vi till för att betrakta Kajsa von Ziepels makalösa storskaliga, vita skulptur "Seconds of Ectacy" Ulla O har skrivit om den i sin blogg lillasolberga.
Det gick knappt att komma åt filmklippen och bilberättelserna för alla barnfamiljerna i Lööfs utställning. Tjejgänget var snart trötta och mätta på bilder. Vi längtade efter att få sitta ner på en mysig restaurang och äta en bit mat , ta ett glas vin och snacka en stund. Gissa vad vi pratade om?.........
En  inspirerande heldag  med rara och intressanta vänner gav mycket att tänka på.
MÅNDAG 13 FEBRUARI

Kylfrysenheten är slut. En ny har beställts idag och är nu på väg. Bekymmer för den kommer tyvärr inte få  plats i avsedd hörna i köket.
Om två år ska vi flytta till en nyproducerad lägenhet i Stenungsund. Vårt stora 50-tals hus i 3 våningar och med 3 kök mitt i det idylliska samhället Bleket på sydvästra Tjörn kommer alltså att bli ledigt. Vi har bott här i 23 år och verkligen älskat det! Ett himmelrike på jorden. Sommarställe, villa och ateljéer i ett. Men nu är det dags att någon annan ta över, tar hand om, bygger vidare och utvecklar husets alla möjligheter efter sina behov.
Kristina ska komma hit idag med min nya skaparhatt.
Behöver ha något som kan hålla tankarna på plats inne i huvet. Tror att denna mössa kommer bli magisk. Håller på att klottra på en stor kartong.  Varje gång telefonen ringer fattar jag blyertspennan och låter det ena ge det andra utan att medvetet styra. Nyfiken och funderar på hur fantasi och drömmar  kan växa och ta sig gestalt.
Att bara hålla på utan egentlig avsikt.

I 7 svåra veckor har jag hållt på att gneta på 7 små glaskonstverk med små bevingade varelser.
Miniatyrer med ytterst små spröda detaljer som gör mej förfärligt rastlös och rödögd. Varför denna tvångsmässigt petiga envishet.? Det är nog något slag av bokstavskombination. Storstädade ateljén hela dagen igår. Idag ska jag klicka upp oljefärgerna på paletten och hoppas nu på 7 sköna veckor med måleri. (om jag bara kan hålla mig från den jäkla datorn!! FB är ett gift)
TORSDAG 29 MARS
Om en vecka slår vi upp dörrarna till vårens stora konsthändelse här i Bohuslän. KONSTVANDRINGEN under påskhelgen. 50 glada konstnärer ställer upp under 3 dagar.Öppna Ateljeér i varenda vägkrök.
Har hängt upp några målningar på väggarna och lite nya glasbilder i finputsade fönster.
Ateljén genomgår en välbehövlig röjning. CO har varit med en hel kärra till sopstationen idag.
Vi brukar sätta ut skyltar och hissa flaggspelet, så ni ska hitta. Men nu är d....
MÅNDAG 18 JUNI 2012

JA!men HEJ!!
Hemsidan har legat på latsidan, men det har inte Ewa.
Har kontakt med yttervärlden via fejan och det tar verkligen nog med energi och dyrbar tid.
Nu är det intensiva arbetsdagar för att färdigställa några av alla goda idéer inför sommar utställnngen. Har printat ut en teckning i jätteformat. Överraskande vackert resultat på det fina mjuka ”fine-art” pappret. Välkomna att se denna bild på Utställningen ”LIVET” Kulturhuset Kajutan i  Henån. Ulrika håller på att bränna sin sköna svarta keramik och här i ateljén pågår monteringsarbeten för fullt.Den gamla fåtöljen står klar och får nog vara med på plats tillsammans med några nya glasmålningar…De som kommer får se! Carl Otto och jag var med kära, gulliga vänner på en ljuvlig semester vecka i Kroatien.
Det blev en välbehövlig energiinjektion.
Hela Europa i gungning…kapitalismens skakiga vilkor.  
Ej Guds lagar dock ! Kom ihåg - av människa stiftat kan av människa ändras. 
Folk är dödskrajja och då blir det farligare att leva…
Men vi lever än och i Helenes tjocka mage jäser nytt liv…
Vi är hoppfulla <3
Isabel är konstnär =  arbetslös men inte sysslolös. Hon flyttar ihop med Johan = fästemannen.
Love bygger på världens snyggaste tvättbräda, ett eget grillspace mitt i stan och lever loppan.
Caspar ska med bävan bli pappa och får ta livet lite mer på allvar.
Fredrik fyller 41 år på fredag!
Hallå!!! Vi har ett litet paket här som lockbete ….Födelsedagskalas!???
På Torsdag har vi 20 årig bröllopsdag! Hoppas på att jag ska få en riktigt fin och dyrbar bröllopsgåva. Vi firar och jubilerar med våra älskade vänner och vittnen Kristin och Per i deras nya hus på Orust..CO ska få ett hårt paket av mig! HeHeHemligt;-)… et ju plättlätt med GPS i mobilen. Raka vägen mot havet utan att ”schwänga” förrän ni är i BLEKET. Ni är så innerligt efterlängtade och VÄLKOMNA!
Men glöm inte att först besöka vår samlingsutställning på galleri KOCH i Stenungsund.På lördag 31 mars är det VERNISSAGE och då har ni möjlighet att bekanta er med konstnärerna IRL.
Har varit med om detta evenemang varje år  i 12 år nu…
Sedan får vi se hur det blir, för Evers ska FLYTTA! Till fastlandet! Kan man tänka sig!
Vi packar, rensar och gör oss av med allt vi samlat under ett helt långt liv.
Det ska bli en mycket lätt ryggsäck att bära med, när vi ger oss av mot nya tider.
ONSDAGEN 27 JUNI
Om 10 dagar har vi vernissage på Konsthallen i Kulturhuset Kajutan.
Har monterat och planerat, men någon ny målning kommer inte skapas i den här röran.
Det blir en luftig och konstinstallation med mina och Ulrika Wallins verk
i vitt, svart och rött. Ljuset, mörkret och blodet ”LIVET”
Vi blir jätteglada om ni vill hedra oss med er personliga närvaro.
Nu är det sommar i Bohuslän och vi har haft hela huset fullt med folk sedan i fredags.
Fest i dagarna 3 ! Tjoho !!
Igår kom våra vänner som köpt Askeladden och körde med buller och bong
båten till sin nya hamn. Våningssängen är såld och hämtas av nya ägare i veckan.
Var ska vi nu lägga badgästerna?
Böckerna i bokhyllan glesar ut och utrensning av gammal konst pågår för fullt.
Säckar av skräp körs till sopstationen / loppis.
Har ännu ej vågat sortera bebiskläderna på vinden…Väntar nog ett tag med det.
Idag ska ogräset väck.
Min kamp med naturen.
SÖNDAG 22 JULI
Tomt i ateljérummen.
Utställningen på Konsthallen i kulturhuset KAJUTAN hänger nu av sig själv i 1 ½  vecka till.
Har ni vägarna förbi så slink gärna in och kolla.
2 specialgjorda konstverk är placerade i Konstrummet på Kommunhuset i SKÄRHAMN i utställningen KLOTET 2. tom. 19 augusti 2012.Välkommen att uppleva en skön utställning i vårt nya utställningsrum här på TJÖRN.
Tar nu tag i försummade beställningar, bokföringen och stipendieansökningarna, som också ingår i en kulturarbetares arbetsuppgifter. Nu ska även den sociala kontakten med vänner, familjemedlemmarna och väninnor återupptas. Närmaste veckan anländer några sköna medsystrar och bröder. Ska planera luncher och middagar i vårt stora ”charmiga” sommarhus med plats för övernattande gäster. Trots att det aldrig blivit särskilt varmt denna sommar har vi njutit av kalla upppiggandemorgondopp i salta havet innan Carl Otto dragit iväg till Nordiska Akvarellmuseet för att guida Bill Violas utställning och jag har dykt ner på divanen med choklad-pralin-asken och fejsbookandet. Ja, ja  kanske lite arbete då och då i pauserna om inspirationen infinner sig…Konstnärslivet ;-)
Sista helgen i september ska vi disponera hus nummer 8 i konstvandringen ”i 10 små hus” under Stenungsunds kulturnatta. Min installation kommer att handla om TID.
Städar atején och röjer ur förråden medan jag tänker på det. Men inom en månad kommer jag "skita" i alltsammans för något som verkligen är viktigt!
TISDAGEN 21 AUGUSTI

Uppdaterar hemsidan
Numera mer aktiv på fejan där jag håller kontakt med vännerna. Idag Mammografi som till minstora glädje blev inställd för deras tortyrinstrument hade gott sönder. Lättad hoppade jag på bussen hem igen.
Har hämtat allt från sommarens utställningar och levererat sålda grejer. Nu ska nästa projekt planeras. Har svårt att koncentrera mig då jag hela tiden går omkring och bävar och undrar över en ny liten varelse, som ännu ej sett dagens ljus. Har målat ett hundporträtt på glas. Lägger sista handen på det idag. Har låtsats-tatuerat ett skepp på överarmen. Jenny och jag ska vara med på kulturnatta i Stenungsunds. Hus nr. 8 av ”10 små hus”. Vårt tema blir TID.
Carl Otto jobbar med Kristina Lugns pjäs Rut och Ragnar på Göteborgs Stadsteater och guidar BILL VIOLA på akvarellmuseet. Ska själv försöka delta i några samlingsutställningar och hitta på roliga uppgifter för höstens helgkurser, men först en promenad i solen….
TORSDAGEN 27 DECEMBER
GOD fortsättning!
JO, vi har överlevt även denna jul.
Sönerna hade festfixat och tagit ansvar för precis allt.
Trevligheter, julmaten och logistiken.
Vi blev bjudna att bo på det lyxiga hotellet Gothia Tower.
2 rum på 15 våningen med frukostbuffé högst upp på Heaven 23. I familjens centrum blir självklart den lille minsta GullPrinsen, som med naturlig fallenhet charmerar och verkar trivas med att ha allas uppmärksamhet…

Nu planeras här för framtiden.
Huset ska säljas och vi ska flytta till de nya lägenheterna i STS. Bygget är i full gång och den stora utrensnngen är påbörjad. Vi ger bort prylar och böcker, säljer eller slänger på sopstationen i en aldrig sinande ström.
Sista öppna ateljédagarna i BLEKET planeras till påsken 2013, och därefter sommarens och höstens utställningar i Göteborg bl.a.
Tiden rinner iväg…
Tillbaka till nu


Vill du kommentera något i dagboken?
Skriv ett mejl
ange om du vill publicera det här.

Dagbok 2011

   

EWA EVERS

PRIVAT

JUST NU

BILDER

UTSTÄLLNINGAR

UTBILDNING

ATELJÉ

MEDARBETARE

LÄNKAR