Stenunge Alle 15 44430 STENUNGSUND
  om ewa   teckningar och målningar utställningar utbildning
arbetskamrater och vänner
länkar
 
   

EWA PEVA EVERS

PRIVAT

JUST NU

BILDER

UTSTÄLLNINGAR

UTBILDNING

ATELJÉ

MEDARBETARE

LÄNKAR

 

 

co.evers@swipnet.se            http://www.dramadirekt.se

CO EVERS MERITER


 • CLOWNEN JaC
  hade jag tänkt göra till en pjäs på Hjalmar Bergmans roman – men nä, det funkade inte. Jag hade tänkt att Lasse Beischer skulle göra den, kanske som enmansteater, Istället resulterade idén i en mängd måndagsmöten en gång i månaden på Paleys café på Avenyn. Lasse tog en räckmacka och jag en slät kopp kaffe. Liten diskussion om livet och mycket om teater. Och plötsligt var det beslutat: En pjäs beställd av hela clowngänget 123Schtunk! Och det blev

 • ETT URTAGET HJÄRTA

Det blev den nybeställda pjäsen! Hur kul får man ha det? En fantastiskt rolig resa för min del och jag tror det gäller också för 123Schtunk. En hel vår 2018 med repetitioner! Jag låtsas vara regissör trots att jag inte vet ett skit om clownkonsten! Smygpremiär i Forsvik 17 juni 2018. Och alla har roligt! Även publiken! Märkligt att man ska behöva leva ett helt liv för att få ha riktigt kul. Nåja, jag har väl haft det bra på vägen – men nu är det i alla fall underbart! Offentlig premiär blev det i Varberg den 19 juni 2018. Och nu är vi i mål. Och jag längtar redan efter ett fortsatt arbete med gänget!

 • EN OKONTROLLERIBARA TROLLKONSTNÄREN

Fredrik Evers och jag skrev tillsammans för ett par år sen en ny pjäs på beställning från skådespelaren och trollkonstnären Kalle Nilsson. Det blev ett jätteroligt jobb. Fredrik och jag träffades en gång i veckan och skrattade ihop oss. Fullt med märkliga magiska händelser med duvor och bollar och rep och vatten och självantändande fyrverkerier och gymnastikpåsar. Texten blev till en helaftonsföreställning.Själva samarbetet son/far var så kul att vi beslöt att fortsätta – och det har vi gjort.

 • CONTRACTIONS av Mike Bartlett

…repeterades under våren 2016 med skådespelarna Maria Ljuslin och Lena Åkerstedt. Ewa Evers var rådgivande scenograf och kostymör. Det blev en liten intim och spännande uppsättning. Då och då gör de gästspel och jag tror att pjäsen fortfarande lever.

 • AKVARELLMUSEET

Numera gör jag endast sommarvisningar på museet! Jag hoppas få guida publiken också sommaren 2019. Vi får se vad det blir, men det ryktas om en mycket exklusiv utställning!

 • Ebba Witt-Brattströms roman ÅRHUNDRADETS KÄRLEKSKRIG

…blev till en helaftonspjäs av Fredrik Evers och mig. Skapandet skedde under hans lediga måndagseftermiddagar och det gick med en himla fart – ämnet var hett mitt i #Metoo-kampanjen. I Mars 2018 snabbt iväg med ett rasande vilt manus som Ebba godkänt. Därpå följde en gravliknande tysnad. Inte ett ord från Colombines teaterförlag. Var ämnet för hett? Var trohetsfrågan alltför uttjatad? Vi väntar med spänning på reaktioner från pigga teaterdramaturger.

 • TILL MARIA LUNDQVIST…

…skriver Fredrik och jag på en enmansföreställning. (Vi tror att det är en beställning men vi är inte riktigt säkra längre.) Vi har hållit på med den i tre år. Vi trodde först att vi skulle utveckla pjäsen om den okontrolleribara trollkonstnären – men nä, det funkade inte! Så nu skriver vi om en dagdrömmande kvinna som ser fantastiska möjligheter i livet och kärlekslivet. Måndagar är spellediga och då träffas vi hos Fredrik. Han skriver på datorn och jag fantiserar. Till det knäcker vi en flaska rött.

 • EN 1-timmas MONOLOG: ”Vad jag kan tänkas se genom ett köksfönster”.

Texten är klar och utskickad. Jag väntar otåligt på att få kådespelarnapp! Om det är någon som vill titta på manus – ropa till!

 • ”En dåres sånger” - pjäsen om Gustaf Fröding  

Alldeles nyss fick jag förfrågan från en amatörteatergrupp om att läsa Frödingpjäsen. Det är ju det tråkiga att så många av de svenska dramatikernas pjäser uppförs i en enda uppsättning på en enda teater. Frödingpjäsen var aktuell i en Riksteateruppsättning 2009. Och sen är pjäsen på nått sätt död. Därför blir jag ju så himla glad om någon frågar efter något!

 • Jörn Donners roman BLOD ÄR TUNNARE ÄN VATTEN

…blev (i december 2018) en rykande nyskriven pjäs om finsk kärlek i början av 1900-talet i en liten ort nära ryska gränsen. Det finska inbördeskriget är just avslutat men det råder anarki i landet och militärens närvaro är skrämmande påtaglig. Det blir till ett triangeldrama i krigets och våldets skugga. Pjäsen är skriven under överinseende av Jörn Donner som välsignat projektet och dessutom bidragit med goda råd. Nu söker pjäsen en teaterförläggare och en teater!

 • StoreRalph och LilleRalph

En eller två gånger i veckan besöker jag min bror Ralph – släktens äldste – som vistas på boende för patienter med grav demenssjukdom. På söndagarna får Ewa och jag besök av släktens yngste: LilleRalph, 6 år. Vi brukar baka kakor och laga mat ihop. Dvs han hackar, mäter upp och rör runt. LilleRalph och jag går på opera i januari, men det vet han inte om ännu – det blir en julklapp!

 • GÖTEBORGS–AKTÖRERNAS STUDIO

Ett för mig avslutat eller åtminstone pauserat arbete: Ett gäng pensionerade teaterarbetare som vägrar ge upp sina drömmar om teater och som träffas på pensionärernas ungdomsgård Allégården (f.d. Hagahuset!). Där har vi smitt planer och gjort underjordisk teater under några år. På fredagarna höll vi på med Strindbergs Ett Drömspel och därefter Tjechovs Måsen. Jättekul hade vi under 4 år(!). Få se om det blir någon fortsättning. Kanske Alfred Jarrys Kung Ubu…?
 

 

 •  

Invigningstal
KONSTVANDRINGEN
Södra Bohuslän 2013